Wat is euritmietherapie

Euritmietherapie is een bewegingstherapie uit de antroposofische gezondheidszorg. Zij bevordert algemeen herstel en balans. Het woord “euritmie” komt uit het Grieks en betekent “mooie, goede beweging”.

De therapie is 1921 ontstaan in een samenwerkingsverband tussen artsen en Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie.

In de Euritmietherapie gaat het om ritmisch vloeiende bewegingen, die de patiënt zowel uiterlijk als innerlijk in beweging brengen. Op deze manier wordt het zelfhelende vermogen van de mens benut om processen positief te beïnvloeden en het organisme te harmoniseren. De therapie richt zich op de totale persoonlijkheid van de cliënt.

Naast ritmische en muzikale elementen wordt gewerkt met klankkwaliteiten die bestaan uit letters van het alfabet. Iedere letterklank heeft een eigen beweging waar een speciale werking van uit gaat. Door bepaalde klanken op een euritmische manier met het lichaam uit te beelden komen bijv. verkrampingen los en kan het lichaam opnieuw in balans komen. Orgaanprocessen, die verstoord geraakt zijn, kunnen terug in hun evenwicht gebracht worden.

Toepassing
De therapie is geschikt voor volwassenen, kinderen, pubers, minder valide of mensen met een beperking. Er is geen talent voor beweging nodig. Euritmietherapie wordt ingezet bij een groot aantal klachten.

Bijvoorbeeld lichamelijke klachten als hoofdpijn, rugpijn, hoge/ lage bloeddruk, hooikoorts, allergie, reuma, overgangsklachten of hart-ritme-stoornissen. Verder bij stofwisselingsklachten zoals darmproblemen of blaasontsteking.

Maar ook klachten van meer psychische aard kunnen behandeld worden: slaapproblemen, overspannenheid, oververmoeidheid, angsten of depressie.

De therapie is inzetbaar bij ontwikkelings- en/of gedragsproblematiek bij kinderen. Zij kan ondersteuning bieden bij concentratieproblemen, ADHD, PDD-NOS, Dyslexie, angstige kinderen of kinderen met een “dunne huid”.

Duur
Een therapiesessie duurt 30 minuten.
Het gemiddelde aantal sessies per behandeling ligt tussen 8-12 keer.